Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης" (Λάρισα 2011)


        
                      Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία 1-3 Ιουλίου 2011
                     στο πλαίσιο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών
                   
                       Το Μεγάλο Μεσογειακό  Βραβείο Ποίησης 2011
                             στην ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα 
       
   Το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (World Congress of Poets) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα (από 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2011) με τη συμμετοχή 200 ποιητών από 40 χώρες (στην Ανθολογία «World Poetry 2011» του συνεδρίου συμμετείχαν 205 ποιητές από 65 χώρες, αριθμός ρεκόρ χωρών).  Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χάρη στην εκλογή του Λαρισαίου ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη ως Προέδρου του 22ου Παγκοσμίου Ποιητών το 2007 στις ΗΠΑ από την Διεθνή Ένωση Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International).

  Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών πραγματοποιήθηκε  ένας νέος θεσμός με μεγάλη επιτυχία: το «1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης», με συμμετοχή ποιητών από τις χώρες της Μεσογείου, με εκδηλώσεις  από 1 Ιουλίου έως 3 Ιουλίου, στη Λάρισα, στην Κοιλάδα των Τεμπών και στην παραλία του Στομίου Λάρισας.


   Εμπνευστής του Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης είναι ο Λαρισαίος ποιητής και γιατρός Δημήτρης Π. Κρανιώτης.  Στόχος η καθιέρωσή του ως θεσμού που θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην περιοχή της Λάρισας. Σκοπός του η ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών της Μεσογείου, η ανάδειξη της ποίησης των χωρών της, καθώς και ο πολιτιστικός διάλογος, που θα λειτουργήσει ως συνεκτικός κρίκος ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία της Μεσογείου.

     Κατά τη διάρκεια του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ έγινε στο Θέατρο Τεμπών η απονομή των πρώτων Μεσογειακών Βραβείων Ποίησης. Με το κορυφαίο Μεσογειακό Βραβείο «Όμηρος» βραβεύτηκε η Ολυμπία Καράγιωργα, η οποία έχει τιμηθεί με Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010. Να σημειωθεί ότι η βραβευμένη Ελληνίδα ποιήτρια στην ομιλία της χαρακτήρισε τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη "Μεγάλο Έλληνα".

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης βραβεύει την Ολυμπία Καράγιωργα

     Αναλυτικά τα πρώτα Μεσογειακά Βραβεία Ποίησης έχουν ως εξής: 

Μεγάλα Μεσογειακά Βραβεία Ποίησης
   (Grand Mediterranean Poetry Prize):
Με τα 3 Μεγάλα Μεσογειακά Βραβεία βραβεύτηκαν:
Ολυμπία Καράγιωργα (Μεσογειακό Βραβείο "Όμηρος")
Sonja Manojlovic (Κροατία) 
Giorgio Bolla (Ιταλία)  

Μεσογειακά Βραβεία Ποίησης «Όλυμπος»
        (Olympus Poetry Prize):
Με τα 12 βραβεία «Όλυμπος» (τα οποία είχαν τα ονόματα των 12 Θεών του Ολύμπου) βραβεύτηκαν:
Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη (Μεσογειακό Βραβείο "Δίας")
Πότης Κατράκης
Igor Rems (Μαυροβούνιο)
Ximena Gautier Greve (Γαλλία)
Τζένη Βλαχώνη
Χρυσούλα Δημητρακάκη
Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου
Μίλτος Γήτας
Δέσποινα Κονταξή
Fide Erken (Τουρκία)
Kozeta Zavalani (Αλβανία)
Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου (Κύπρος)


  Το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης  και το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων και με την υποστήριξη της ΕΡΤ, του ΟΠΑΠ, της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, του Επιμελητηρίου Λάρισας, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Δήμου Αγιάς, του Δήμου Καλαμπάκας, του Δήμου Τεμπών, της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, του Συνδέσμου Γραμμάτων-Τεχνών Θεσσαλίας και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ποιητών (W.P.S.).

Στις εκδηλώσεις του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης και του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποιητών συμμετείχαν ο συνθέτης Θωμάς Μπέκος κι ο Ευρυπίδης Μπέκος με την ορχήστρα τους,  το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, η ομάδα του Dancing Poetry (Natica Angillys Poetic Dance Theater Company) από τις ΗΠΑ, η Καλλιτεχνική Ομάδα του «Artfools» (σύνθεση –τραγούδι: Ντίνα Σδράλλη), η Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Λάρισας (σκηνοθεσία: Αργύρης Γιουρούκης), κ.ά.

     Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης βραβεύτηκε για την Ανθολογία «World Poetry 2011» (που περιλαμβάνει τους ποιητές που συμμετείχαν στο 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης και στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών) με το βραβείο Golden Seal Book Award” το Σεπτέμβριο 2011 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ.

Το ραντεβού των ποιητών της Μεσογείου ανανεώθηκε για το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης που θα διοργανωθεί στη Λάρισα

Σχόλια

Δημοφιλή ποιήματα του μήνα