Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή" (Λάρισα, 2011)


                       Συμμετοχή της Λάρισας  στις 24 Σεπτεμβρίου 2011
                                  στο ιστορικό παγκόσμιο γεγονός ποίησης
                            με διοργανωτή τον ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη 
                    
    Στις  24 Σεπτεμβρίου 2011, ένα ιστορικό παγκόσμιο γεγονός της ποίησης, πραγματοποιήθηκε με 874 εκδηλώσεις σε περισσότερες από 540 πόλεις σε όλο τον κόσμο που θα  εκπροσωπούν περισσότερες από 107 χώρες! Το γεγονός «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» (100 Thousand Poets for Change) ήταν μια διαδήλωση-γιορτή της ποίησης για την προώθηση της σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής στον κόσμο.   Οι «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» πρόκειται για μια πρωτοβουλία, την έμπνευση της οποίας είχε ο ποιητής, εκδότης και ακτιβιστής Michael Rothenberg από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. 

    Οι «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» (100 Thousand Poets for Change) και η Παγκόσμια Κίνηση Ποίησης (World Poetry Movement) ανέθεσαν στο Λαρισαίο ποιητή και γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη, Πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας Ποιητών (W.P.S.), Αντιπρόεδρο της Διεθνούς  Ένωσης Τιμημένων Ποιητών (UPLI) και Ιδρυτή του Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης, να διοργανώσει την αντίστοιχη εκδήλωση στη Λάρισα.


     Η Λάρισα λοιπόν συμμετείχε σ’ αυτό το ιστορικό παγκόσμιο γεγονός της ποίησης  και η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Κίνησης Ποίησης (World Poetry Movement), της κίνησης "100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή" (100 Thousand Poets for Change) των ΗΠΑ, της Παγκόσμιας Εταιρείας Ποιητών (World Poets Society), της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

    Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και έντονης ανησυχίας για το μέλλον του πλανήτη, οι «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» μας προέτρεψαν ενώνοντας τις φωνές τους, με την ποίησή τους, για άμεση κινητοποίηση όλων μας, για αλλαγή σε όλους τους τομείς, για όλους, για το περιβάλλον, την κοινωνία, το άτομο. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 διοργανώθηκαν ποιητικές εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για οικονομική,  περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

     Από την Καμπούλ του Αφγανιστάν και το Κάιρο της Αιγύπτου έως την Πόλη του Μεξικού, από την Κίνα έως τη Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική, από την Κούβα έως την Ινδία, οι ποιητές ένωσαν τις φωνές τους, με μόνο σκοπό τους να στρέψουν τον δημόσιο διάλογο, που ασχολείται καιρό τώρα με την οικονομία, σε συζητήσεις που προάγουν τον σεβασμό στον άνθρωπο, στη ζωή και στη φύση.  Στην Ελλάδα, εκτός από τη Λάρισα, εκδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Βόλο.


    Λεπτομέρειες και φωτογραφίες από την εκδήλωση της Λάρισας δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα www.100TPC.org στις ΗΠΑ.   Όλα τα ντοκουμέντα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν αρχειοθετήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το οποίo έχει αναγνωρίσει τους «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» ως ιστορικό γεγονός, ως τη μεγαλύτερη ανάγνωση ποίησης στην ιστορία.

Σχόλια

Δημοφιλή ποιήματα του μήνα