Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (Λάρισα, 2011)    Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα
              29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2011 
     με Πρόεδρο τον ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη 
  
    Για πέντε ημέρες (από 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2011) η καρδιά της ποίησης χτυπούσε στη Λάρισα. Με σειρά εκδηλώσεων στη Λάρισα, στα Μετέωρα, στην Κοιλάδα των Τεμπών και στην παραλία του Στομίου Λάρισας, το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (World Congress of Poets) ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή 200 ποιητών από 40 χώρες. Να σημειωθεί ότι στην Ανθολογία «World Poetry 2011» του συνεδρίου συμμετείχαν 205 ποιητές από 65 χώρες (αριθμός ρεκόρ χωρών). 

Ήταν η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών πραγματοποιήθηκε στην Eλλάδα, μετά την εκλογή ως Προέδρου του συνεδρίου του Λαρισαίου ποιητή και γιατρού Δημήτρη Π. Κρανιώτη το 2007 στις ΗΠΑ από τη Διεθνή Ένωση Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International). Το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων και με την υποστήριξη της ΕΡΤ, του ΟΠΑΠ, της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, του Επιμελητηρίου Λάρισας, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Δήμου Αγιάς, του Δήμου Καλαμπάκας, του Δήμου Τεμπών, της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, του Συνδέσμου Γραμμάτων-Τεχνών Θεσσαλίας και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ποιητών (W.P.S.).
   
    Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η 12η χώρα του κόσμου και η 4η Ευρωπαϊκή που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών.  Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (World Congress of Poets) ιδρύθηκε το 1969 από τους ποιητές Amado M.Yuzon, Krishna Srinivas, Lou LuΤour και Tin-Wen Chung και διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η Διεθνής Ένωση Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International) είναι ο επίσημος φορέας που διοργανώνει το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών. Η UPLI είναι ένας διεθνής ποιητικός οργανισμός με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο οποίος ιδρύθηκε  το 1963 από τον Amado M. Yuzon. Πρόεδρος της UPLI σήμερα είναι ο Benjamin R. Yuzon, γιος του ιδρυτή της.


     «Ήταν το καλύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών όλων των εποχών» δήλωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International) τα οποία σύμφωνα με απόφασή τους ανακήρυξαν Αντιπρόεδρο της Διεθνούς των Ποιητών UPLI τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη, Πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών και Ιδρυτή του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης.

    Κατά την τελετή της απονομής των βραβείων ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ποιητών UPLI Benjamin R. Yuzon βράβευσε με το χρυσό δάφνινο στεφάνι τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη ανακηρύσσοντας το Λαρισαίο ποιητή Δαφνοστεφανωμένο («Laureate Man of Letters»), στο μοναδικό άντρα ποιητή παγκοσμίως που απονέμεται η ανώτατη αυτή διάκριση κατά τη διετία 2011-2013.
Ο Benjamin R. Yuzon βραβεύει τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη

  Η Διεθνής Ένωση Τιμημένων Ποιητών UPLI βράβευσε με χρυσό δάφνινο στεφάνι την ποιήτρια Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη  ως «Laureate Woman of Letters» και τη Λαρισαία ζωγράφο Γεωργία Κοτρώτσιου ως «Μούσα» του συνεδρίου. Επίσης βράβευσε με μετάλλια μεταξύ άλλων τους παρακάτω Έλληνες ποιητές: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ολυμπία Καράγιωργα, Δήμητρα Μπαρδάνη, Βασιλική Μάνδαλου, Λίνα Φωλίνα, Ηλία Κατσάνο, Γιώργο Τσιτρούλη, Αθανάσιο Καρατόλια, Φωτεινή Γκούμα, Μίλτο Γήτα, Χρυσούλα Δημητρακάκη, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, Δέσποινα Κονταξή, Ιωάννα Κρανιώτη.

  Στον 5ο παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών  UPLI βραβεύτηκαν οι  παρακάτω Έλληνες ποιητές:
Κατηγορία 2η  (Ελεύθερος Στίχος - στην αγγλική γλώσσα):
1ο Βραβείο : Φεβρωνία Χριστοδουλίδη (Αθήνα)- «Marbles in Exile» (Μάρμαρα σε Εξορία)
Κατηγορία 4η (Ανοικτή κατηγορία -στην ελληνική γλώσσα):
1ο Βραβείο: Κυριάκος Κυτούδης (Βόλος)– «Χίλιες Φορές»
2ο Βραβείο:  Αργύρης Μαρνέρος (Δράμα)– «Ο Τάφος του Θεατρίνου»
3ο Βραβείο: Κατερίνα Γιαννακοπούλου (Λαμία)– «Ωδή στους Χαμένους Φιλοσόφους»
Τιμητικοί Έπαινοι:
Τζένη Βλαχώνη (Αθήνα)– «Ένα Κοχύλι»,
Μίλτος Γήτας (Ιωάννινα)– «Κάποτε»,
Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου (Θάσος)– «Έκρηξη Ψυχής»

    Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημήτρη Π. Κρανιώτη το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης με μεγάλη επιτυχία, ένας νέος θεσμός που θα πραγματοποιείται στη Λάρισα κάθε δύο χρόνια.  Κατά τη διάρκεια του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ έγινε στο Θέατρο Τεμπών η απονομή των πρώτων Μεσογειακών βραβείων ποίησης. Με το κορυφαίο Μεσογειακό Βραβείο «Όμηρος» βραβεύτηκε η Ολυμπία Καράγιωργα, η οποία έχει τιμηθεί με Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010.

    Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο «Dove in Peace (Poetry Day Australia από την Αυστραλέζα ποιήτρια Joy Beaudette Cripps, η οποία καθιέρωσε αυτό το βραβείο στην Αυστραλία, καθώς και με το βραβείο «Dancing Poetry Excellence» από την «Artists Embassy International» των ΗΠΑ για το ποίημά του «Στο νεκρό ποιητή της αφάνειας», το οποίο παρουσιάστηκε χορογραφημένο κατά την παράσταση του «Dancing Poetry» στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. Επίσης ο Λαρισαίος ποιητής βραβεύτηκε για την Ανθολογία «World Poetry 2011» του Παγκοσμίου Συνεδρίου με το βραβείο “Golden Seal Book Award” το Σεπτέμβριο 2011 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ.


Στις εκδηλώσεις του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών συμμετείχαν ο συνθέτης Θωμάς Μπέκος κι ο Ευρυπίδης Μπέκος με την ορχήστρα τους,  το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, η ομάδα του Dancing Poetry (Natica Angillys Poetic Dance Theater Company) από τις ΗΠΑ, η Καλλιτεχνική Ομάδα του «Artfools» (σύνθεση –τραγούδι: Ντίνα Σδράλλη), η Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Λάρισας (σκηνοθεσία: Αργύρης Γιουρούκης), κ.ά.

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της UPLI το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών θα πραγματοποιηθεί το 2013 στην Αυστραλία. Την ίδια χρονιά το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης θα διοργανωθεί ξανά στη Λάρισα. 

Σχόλια

Δημοφιλή ποιήματα του μήνα