Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ολυμπία Καράγιωργα: "22o Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών στη Λάρισα: Μια δυνατή ελπίδα"  "Δυο Ποιητές, Ένα Βλέμμα!": 
Michael Kwaku Kesse Somual (Γκάνα) και  Ολυμπία Καράγιωργα (Ελλάδα)
    
     Στις 29 Ιουνίου 2011 στον εξαίσιο χώρο του ξενοδοχείου Classical Imperial λίγο έξω από την πόλη της Λάρισας - σε ένα χώρο γαλήνης μέσα σε δάσος και σπάνιας ποιότητας γούστου, αριστοκρατικότητας και ευγένειας – 205 ποιητές και ποιήτριες από ξένες χώρες, συναντήθηκαν για να πουν και ν’ ακούσουν ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΖΩΗ.
      Θα ζούσαν μια αυθεντική γεύση,
           «Παγκόσμιας Αδελφοσύνης και Ειρήνης μέσα από την Ποίηση»
      Τα λόγια ακριβώς που συνοδεύουν τον τίτλο της Οργάνωσης:
              «United Poets Laureate International»
            Διεθνής  Ένωση Τιμημένων Ποιητών»)

    Ενός θεσμού 22 χρόνων. Τον ξεκίνησε το 1969 ο Φιλιππινέζος Amado M. Yuzon, μετανάστης πια στην Αμερική και τον συνέχισε ο γιος του, σημερινός Πρόεδρος Benjamin R. Yuzon. Κάθε 2 χρόνια το Συνέδριο γινόταν σ’ άλλη πόλη, σ’ άλλη χώρα – εφέτος για πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα, στην πόλη της Λάρισας.
Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης (Πρόεδρος του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών) και η Ολυμπία Καράγιωργα (Βραβείο Ποίησης Ακαδημίας Αθηνών 2010) μετά την ομιλία της  στην τελετή έναρξης του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών (Λάρισα 2011)
      
     Αυτό, χάρη στον ποιητή – γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη. Αυτό που κατάφερε ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης ήταν ένας άθλος: έφερε μαζί 205 ποιητές και ποιήτριες από 65 χώρες! Και ξεκίνησε και το «Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης».
    Ένας ιδιαίτερος Έλληνας. Από εκείνους που κατάφεραν να έχουν ακόμα ιδανικά, να τολμούν, και να καταφέρνουν να τα υλοποιήσουν. Από εκείνους που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα.
    Από κείνους που θα ξεκινήσει η καινούργια, ολόφωτη Ελλάδα πια.

    Στην εβδομάδα που ζήσαμε οι 205 ποιητές και ποιήτριες μαζί, ακούγοντας ποίηση των άλλων, διαβάζοντας δική μας, ρωτώντας και μαθαίνοντας για το τι κρύβεται, τι υπάρχει πίσω από το απρόσωπο όνομα κάποιας άλλης χώρας, βιώσαμε μια θαυμάσια Αλήθεια, πως

     «Ναι, οι λαοί είναι όλοι ωραίοι κι άξιοι ν’ αγαπηθούν και πως Ποίηση, ο ρόλος του Ποιητή είναι, με την ποίησή του, με τη στάση ζωής του να θυμίζει αυτή την αλήθεια, να μην αφήσει να ξεχαστεί.»

Βράβευση της Ολυμπίας Καράγιωργα με το κορυφαίο Μεσογειακό Βραβείο Ποίησης "Όμηρος" 2011 στη Λάρισα από τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη (Πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών και Ιδρυτή του Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης)
     
      Στον Δημήτρη Π. Κρανιώτη, σαν φόρο τιμής αφιερώνομε τον χώρο που ακολουθεί για το ποίημά του «Στο νεκρό ποιητή της αφάνειας»
       Ένα ποίημα συμπόνοιας.
       Ένα ποίημα πέρα απ’ τον Εαυτό. 

                                                                                          Ολυμπία Καράγιωργα
                                                                                         Λέρος, Φθινόπωρο 2011


Στο νεκρό ποιητή της αφάνειας

Μπράβο σου
Νίκησες!
Δεν πρέπει να λυπάσαι.
Τ’ ανέκδοτά σου ποιήματα
πάντοτε να θυμάσαι
δεν θάφτηκαν
δεν λύγισαν
στο πέρασμα του χρόνου.
Σαν το χρυσάφι μες στη γη
μένουν,
ποτέ δε λιώνουν.
Θ’ αργήσουν
όμως θα δοθούν
κάποτε στο λαό τους
να του χαρίσουν
τον γλυκό, αθάνατο καρπό τους.
                                           
                                                Δημήτρης Π. Κρανιώτης
                                          (Από τα «Πήλινα Πρόσωπα», 1992)


(Το παραπάνω άρθρο της βραβευμένης ποιήτριας από την Ακαδημία Αθηνών Ολυμπίας Καράγιωργα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Παναιγύπτια " του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και στην μηνιαία εφημερίδα «Λεριακά Νέα» της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων)


Σχόλια

Δημοφιλή ποιήματα του μήνα